(098)
112-13-38
(044) 390-35-60
Яскраве сонячне літо люб'язно дарує нам натуральні джерела вітамінів і мікроелементів, які ми з апетитом отримуємо з сезонних фруктів та ягід.
І, здається, чекати підступу немає звідки у такій щедрості природи. Але ми поцікавилися у нашого дієтолога Наталії Федоренко, чи насправді настільки корисні всі ягоди і фрукти і які порції фруктів є для організму необхідними.
Скільки фруктів і ягід можна з'їдати в день, щоб отримувати необхідну норму вітамінів?
НФ: Рекомендована норма — не більше 300 г фруктів та/чи ягід. Всі фрукти та ягоди багаті не тільки вітамінами і мікроелементами, а також і фруктозою, надлишок якої дуже небажаний при дотриманні здорового харчування, особливо при схудненні. Також нагадую, що у багатьох фруктів і ягід висока кислотність, що впливає на роботу шлунково-кишкового тракту. Ідеальний час для прийому фруктів — це другий сніданок (11:00-12:00).
Які літні сезонні фрукти та ягоди найкорисніші? Що порекомендували б включити з них до денного раціону?
НФ: Якщо говорити про наші широти і властивих для них фруктово-ягідних представників, то більшість з них дуже корисні. Дуже рекомендую вишню. Це потужне джерело пектину, який допомагає знизити рівень холестерину в крові.
Також дуже корисною є чорниця. Ця ягода — джерело вітамінів, антиоксидантів і мікроелементів і допомагає поліпшити зір, пам'ять, перешкоджає старінню. Ягода сприяє виходу шлаків і токсинів, усуненню проблем шлунково-кишкового тракту.
Звичайно, не варто забувати про всесезонних фаворитів — яблука. Вони містять масу корисних мікроелементів: бета-каротин, пектин, залізо, фосфор, цинк, а також вітаміни A, B1, B2, B3, C, E.
Також не можна пройти повз полуниці і персики. Полуниця багата вітамінами, мінералами і антиоксидантами і покращує пам'ять, стан шкіри, прискорює процеси метаболізму. Персики, в свою чергу, містять органічні речовини, мінерали і вітаміни. Навіть кісточка плоду дуже корисна, оскільки має в складі мигдальне масло і вітамін B17.
Ще рекомендувала б сливу. Вона багата на вітамін Р, який сприяє зниженню кров'яного тиску і зміцнює судини. У ній багато клітковини і органічних кислот, що прискорюють обмін речовин. Також сливи виводять з організму холестерин, солі і зайву рідину. Не можна залишити без уваги й їхні антиоксидантні властивості.
І продовжуючи діалог про антиоксиданти, звичайно ж, великий акцент роблю на кавуні. Цей плід містить антиоксиданти, такі як аскорбінова кислота, ніацин, тіамін, а також фолієву кислоту, фолацін, магній і багато інших корисних речовин. Кавун забезпечує здоров'я шкіри, покращує травлення, сприяє правильній роботі серця, нервової системи і нирок.
А які фрукти і ягоди сприяють схудненню?
НФ: Для схуднення варто вибирати фрукти з низьким глікемічним та інсуліновим індексами, а не керуючись лише їх калорійністю. Чим вища ваша глюкоза в крові, тим більше інсуліну виробляє організм і тим менше здібностей у нього залишається спалювати жири.
Це чорниця, лохина, полуниця, малина і суниці. І зовсім не кавун, як часто можна прочитати на сторінках модних блогів.
Якщо ви хочете привести фігуру в порядок, варто пам'ятати, що харчування має бути збалансованим. Тому фрукти не повинні ставати основною їжею влітку. Їх потрібно додавати до раціону в потрібній кількості, але не заміняти інших поживних речовин фруктами. Тому для схуднення рекомендую здорові раціони від FoodEx: "Експрес схуднення" і "Плавне схуднення". У цих програмах достатня кількість поживних речовин, що сприяють зниженню ваги, і, зрозуміло, всі сезонні фрукти, ягоди та овочі.
Що таке не хочу або як привчити дитину до здорового харчування?
Здоровий режим - як це з точки зору науки? Інтерв`ю з Ольгою Масловою