(098)
112-13-38
(044) 390-35-60
Я - Світлана Котенко, співзасновниця сервісу організації здорового харчування FoodEx. В рамках проекту Режим дня успішної людини я зустрічаюся з активними діловими людьми, яким вдається жити здоровим життям.
Наш новий герой - Микола Ахтирський - спів-власник SHTUKI.UA, менеджер програми TEDxKyiv, професійний коуч і член Intercontinental Coach Federation, резидент Young Business Club. Гармонійна бесіда про філософію бізнесу, тренування ефективності, систему харчування і здорові звички, запозичені у подорожах...
СК: Вашій справі вже понад 10 років. Здається, ви були першими у сегменті онлайн-магазинів подарунків. Як з`явилась ідея бізнесу? І яку роль ви виконуєте?
МА: Ідея створити магазин цікавих штук прийшла до мене у 22 роки. Я працював у продажах, та відчував бажання займатись чимось своїм. Ми з моїм другом і партнером знали майстрів, які виготовляли різне цікаве власноруч, і вирішили об`єднати їх на одному майданчику.
Почали проводити фестивалі. Тоді був великий резонанс, бо таких масштабних заходів ще ніхто не робив. Наш третій фестиваль пройшов у приміщенні площею 1200 кв.м. і зібрав більше 100 виробників. Тож ми взяли ринок масштабом та ідеями.
Зараз існує інтернет-магазин SHTUKI і мережа із семи фізичних локацій у Києві. Моя зона відповідальності - продукт (закупка, імпорт, виробництво) і продаж (В2В і В2С).
СК: Всі 10 років? Не втомились від “операціонки”?
МА: Це як спитати: “А ти не втомився від своєї дружини?” ))) Не для цього робилися певні кроки, щоб потім втомлюватись. Це справа життя, вона закриває мою самореалізацію, навчання і MBA.
СК: Ніби мене процитували! Я працювала, як офісний співробітник, 10 років в а/п Бориспіль і у Київстар. І теж планувала MBA, але всі зібрані на навчання кошти вклала у свою справу. Розвиток власного бізнесу став моїм MBA.
МА: Я розробив для себе індивідуальну систему навчання. Щомісяця проходжу мінімум 2-3 майстеркласи, приблизно раз у квартал - навчальний курс за певним напрямом. Це обов`язково. Також відвідую багато тренінгів по бізнесу та особистісному росту.
СК: Уявімо ваш ідеальний день - яким він має бути?
МА: Для мене кожен день унікальний і крутий. Це одна з фундаментальних засад філософії нашого бізнесу. SHTUKI - це не тільки про подарунки, як речі. Фактично наша місія - це відносини. Ми розвиваємо культуру щоденного даріння, і вона не є суто матеріальна.
Наша філософія складається з 3-х рівнів:
Перший - відносини з самим собою. Коли ми можемо собі сказати «молодець». І так потрібно робити щодня, навіть якщо були якісь факапи, бо це все уроки.
Другий рівень - відносини у соціумі. Можна щиро сказати дівчині “у тебе гарні очі”, а можна зробити “матеріальний комплімент” у вигляді дрібнички з нашої серії «Love is». Кожному близька своя мова кохання: вербальна, час, допомога, подарунки або фізичний контакт.
Третій рівень - відносин зі світом, коли ми наповнились на першому та другому рівні. З матеріального - посадити дерево, а нематеріальне – донести пластикову пляшку до сортувального баку. Елементарний нематеріальний комплімент світу, який кожен може зробити.
СК: Ваша філософія звучить дуже глибинно - я вражена!
МА: Кожна моя справа наділена змістом і ділиться на матеріальну (бізнес) і соціальну складову. Наприклад те, чим я займаюсь у складі команди TEDx Kyiv, має ідею спонукання до активних дій. Це потребує великих зусиль, але хтось послухає… і понеслась )))
СК: З яких дій починається ваш звичайний день?
МА: Я не маю сталого режиму - він весь час формується. Ось сьогодні я не виспався, хоч встав о восьмій, а вчора - встав о шостій і гарно виспався. У середньому підйом о 6:30-7:00.
Потім мій щоденний ритуал - медитація. Я концентруюсь, наприклад, на диханні, і мозок звільняється від зайвих думок, турбот, інформаційного сміття. Далі я роблю вправи з мобільних додатків, на концентрацію або розвиток певних скілів. У мене встановлені Elevate та BrainTrain.
Ввечері я бігаю і закриваю для себе день самоаналізом. Що сьогодні відбулось? Які інсайди, досвід або уроки я отримав? Це важливий інструмент з точки зору особистої ефективності.
СК: Це точно попаде в мій to-do list. Буквально минулого тижня завантажила собі два додатки, та ще не розбиралася з ними.
СК: Що для вас особиста ефективність?
МА: Це робота мозку. А ми є продуктом нашого мозку, як наші думки, дії та результати.
Особиста ефективність визначає те, як швидко ми реагуємо на зміни. Чи можемо сфокусуватись на тому, що робимо. Як працюємо з інформацією (а ії дуже багато і треба сепарувати корисну). Яким чином плануємо і вирішуємо конкретні задачі на шляху до мети. І як себе почуваємо.
Вважаю, що вміння фокусуватись - це компетенція №1 у наш час.
СК: Ваші рекомендації: з чого почати тренувати здорові звички?
МА: Лише тоді, коли ми дисципліновано працюємо над чимось, з`являються звички. Зміна звичок - болючий і тривалий процес.
Коли я працював над звичкою щоденних фізичних вправ, я дозволяв собі щось не робити сьогодні з тим, що зроблю це завтра. Але з повним усвідомленням, що зараз я приймаю саме таке рішення. Це момент домовленості з собою і компетенція слухати себе. Вони також важливі.
А ще, підтримуюче середовище і мотивація. Підтримуюче середовище є складовою мотивації для мене.
СК: Як вважаєте, для досягнення цілі більш важлива мотивація чи дисципліна?
МА: І мотивація, і дисципліна. Мотивація – це вміння побачити, а дисципліна – структурно побудувати. Це як скелет і м’язи. Один без одного вони не діють. А скільки треба скелета, а скільки м’язів, вирішується у залежності від конкретної мети.
СК: Ваша корисна звичка #1 - щоденна пробіжка. Навіщо?
МА: Так, вчора був 113 день щоденного бігу. До цього я бігав півмарафон і марафон бігтиму, але то челленджі. А щоденних біг - це ритуал про те, що я іду за будь-яких умов, щоб досягти того, що хочу. Така класна штука відслідковувати, як це починає працювати в інших сферах життя.
Знаєте, як спортсменів тренують? Їх фінішну стрічку ставлять далі на 100 м – 105 м, щоб вони сотню пересікали на швидкості.
Так от, кожен вечір я долаю останні 500 м дистанції, забігаючи на круту гірку. Не важливо, чи я пробіг 3, чи 18 км, останні 500 м - мій обов’язковий челлендж. Зазвичай на фініші ми сповільнюємось. А тут навпаки - потрібно дожати!
СК: Тобто для вас біг - не тільки фізичне навантаження, а і тренування волі?
МА: Так, це вид динамічної медитації: я дихаю, концентруюсь, поєдную фізичне тіло і дух. Це комплексний ритуал, який складається з певних моментів…
СК: Як засновницю сервісу доставки здорового харчування, мене цікавлять ваші харчові звички.
МА: У цьому плані я вдячний своїй дружині Ані! За останні півтора року я повністю переглянув свою систему харчування. Тепер ми часто їмо вдома і це правильна їжа. Якщо раніше, коли я приходив в магазин, я обирав якусь булочку, то зараз я ймовірніше придбаю горіхи, банан або овочі для салату.
СК: Це те, як вплинула на вас дружина. Дуже круто! Що є правильною їжею для вашої родини?
МА: Це вже стало баченням - лише свіжа їжа, яка дає енергію. Бо ми є те, що ми думаємо, як ми діємо і що ми їмо.
Основа мого раціону - свіжі овочі «з-під ножа», страви зі свіжої риби, що не була заморожена. Щоб заощадити час, ми почали робити заготовки: бокс з нашинкованою синьою капустою, морквою, селерою. Готуємо на два дні.
Тож вранці у мене готовий салат: свіжий шпинат, овочі, оливкова олія, насіння кунжуту. Ще Аня готує на сніданок гречаний боул: гречка, руккола, шпинат, с/с лосось, авокадо. Мені подобається такий поживний сніданок, бо впродовж дня маю обмаль часу. І моя мета на 2019 рік - додатково вдосконалити цю систему харчування.
СК: Чудово, якщо дружина любить готувати, і для неї це не нудний обов’язок, а спосіб проявити турботу, креатив та інші якості. Зважаючи на динамічний світ, досить важко знайти час на приготування їжі...
МА: А ми готуємо разом. Це таке таїнство і вид взаємодії. Коли ми готуємо, все проходить весело, як карнавал або прогулянка.
СК: Судячи з facebook, ви багато мандруєте. Може, запозичили “за океаном” якісь корисні звички?
МА: Так, я перейняв кілька корисних фішок у подорожах.
З Португалії я привіз звичку багато ходити. Намагаюсь долати пішки не менше 10 км на день. Я не маю проблем з вагою, та, як всі сучасні люди, борюся з гіподинамією. Ми багато сидимо і м`язовий корсет спини практично не задіюємо. А він починає працювати тільки після 40 хв безперервної прогулянки пішки.
Відень мене надихнув бігати, бо там всі бігають. У мене склалося враження , що вони не працюють, а бігають весь день ))) Нідерланди - це самокат. Якщо є невеликі відстані, я пересуваюся на самокаті або пішки.
Рецепти салатів також я піддивився у подорожах. Відкрив для себе такі інгредієнти, як синя капуста, морква, кунжут, насіння гарбуза і соняшника у салатах. Або бальзамік - він робить страву дуже смачною.
СК: Якщо ви мандруєте, то довгий час відсутні в офісі. Що допомагає відчувати компанію, керувати, контролювати і розвивати її на відстані?
МА: Моя найдовша відпустка в житті тривала три тижні. Хоч насправді ми вже досягли такого рівня систематизації, коли можна віддалено керувати процесами. Я можу працювати вдома чи в кав`ярні, але обираю офіс.
Існує багато різних думок стосовно бізнесу. Я називаю це екосистемою, яка постійно змінюється і потребує уваги.
На щастя, я маю надійного партнера та згуртовану команду. Наші відносини побудовані на культурі взаємної підтримки.
Знову ж таки, SHTUKI - це не тільки про подарунки, це про відносини. Важливо слухати, бачити і підтримувати один одного. Погодьтесь, коли тобі кажуть, що ти молодець, то у тебе з`являється сила та енергія, очі горять, все вдається.
СК: Ми у FoodEх віримо, що успіх вимірюється здоров’ям. Що ви вкладаєте у поняття “успіх”? Як він на вашу думку вимірюється?
МА: Мій успіх - це здоров’я та благополуччя моєї родини. Коли у них все гаразд, тоді у мене немає переживань і я, можна сказати, успішний.
Успіх - це мій вільний час. Я можу сам управляти часом, а не час чи обставини управляють мною. Я зміг налаштувати процес таким чином, що можу поїхати на три тижні відпочивати, спокійно провести вихідні з дружиною, відключити телефон без проблем.
Успіх - це те, що я створюю в SHTUKI. Це систематизована та структур на робота... Скоріше, домовленості, ніж інструкції. Це все результати, які дають певну свободу дій і сатисфакцію.
Колись я займався каліграфиєю. Щоб створити напис, потрібен час, творчість, розум. І я дивлюсь на цю картинку через 2 роки, і вона мені подобається. Це також успіх - створити щось , що проходить крізь час і залишається актуальним особисто для мене. А якщо і для Всесвіту, то це взагалі мега-успіх!
СК: Микола, який започатковував SHTUKI, і Микола, який є зараз… Що зробило вас таким - цілісним, різностороннім, глибинним, розуміючим суть?
МА: На сам перед, мрії. Бо це є глобально-просторове повідомлення у Всесвіт.
Слухати себе і бути чесним з собою. Бо можна жити ілюзіями, що ти все знаєш, маючи при цьому поверхневі знання, і на них будувати стратегію. А можна зізнатись собі чесно “ні, не знаю” і почати вивчати. Тоді вже будувати більш глибинний, фундаментальний та міцний шлях. А не просто пробігтись, “намочити ноги” і сказати, що там не цікаво.
СК: Микола, вдячна вам за цікаву розмову. Мене дуже тішить, що український бізнес створюють люди з такими цінностями і філософією життя!
18.02.2019
Тренування при проблемах у спині - рекомендації тренера-реабілітолога
Мега-популярна і корисна кава буллетпруф з маслом: а ви вже спробували?
Як приборкати головний гормон стресу — кортизол?