close
close
mainimg

Вагітність і рослинна дієта - думка лікаря-дієтолога клініки ISIDA

Вагітність і материнство – найважливіший етап в житті кожної жінки. Як грамотно поєднати рослинну дієту з плануванням сім'ї? Чи не зашкодить вегетаріанство майбутній матері та здоров'ю малюка?

Команда “FoodEx” задала запитання експерту. Лікар-дієтолог-нутриціолог, лікар з гігієни харчування в клініки ISIDA, КМН, лауреат премії НАМН України, Велика Наталія Володимирівна:

Відмова від продуктів тваринного походження пов'язаний з різними причинами: етичними, релігійними, медичними. Лікарі  не заперечують, але відзначають, що це не найкращий раціон харчування для здоров'я вагітної жінки, адже в тваринній їжі є речовини, відсутні в рослинних продуктах і не синтезуються організмом. Але  якщо жінка багато років дотримується вегетаріанського меню, її ферментні системи відвикають перетравлювати продукти тваринного походження і різкий перехід на традиційне харчування може погіршити її стан, створити додаткове навантаження на організм.

Оптимальний раціон – нюанси для вегетаріанців:

  • Забезпечення достатньої кількість білка. Саме з білка організм будує м'язову тканину матки, органи і системи малюка. По можливості, бажано також вживати тваринний білок, він міститься в молоці, яйцях. В такому випадку рослинна їжа буде засвоюватися краще в 30 разів!
  • Правильне поєднання продуктів і вживання їх згідно біоритмам організму.Так, кальцій, який міститься в сирі, кефірі, кунжуті, краще засвоюється організмом вранці і ввечері. Для підвищення біодоступності ці продукти добре доповнити фруктами і зеленню. Залізо краще засвоюється днем, а його рослинні джерела – - гранат, яблуко, кизил, вишня, малина – поєднуються з білкової основою (кефір, йогурт).
  • Доповнення раціону омега-3 полінасиченими жирними кислотами. Їх багато в морській рибі і горіхах (особливо волоських), гарбузовому насінні і маслах з них, які бажано використовувати в другій половині дня і ввечері.
  • Вживання йодовмісних продуктів. Йод (180-200 мкг на добу) не тільки забезпечує нормальну роботу щитовидної залози, але і закладає основи інтелекту малюка. Лідер по його утриманню – морська капуста. Для поліпшення засвоєння йоду водорості доцільно поєднувати з джерелами білка, наприклад з м'яким сиром або квасолею.

Плюси рослинної їжі:

  • є джерелом водорозчинних вітамінів
  • сприяє очищенню організму від токсинів за рахунок вмісту великої кількості клітковини, пектинів, вітамінів-детоксикантів
  • містить багато магнію, що регулює стан матки, нормалізує роботу жовчного міхура і кишечника, а також значна кількість калію, що регулює роботу серця і м'язів
  • не містить холестерину, що засмічує судини.

ВАЖЛИВО!

Щоб всі ці корисні речовини засвоїлися, потрібен білок-транспортер, тому ово- і лактовегетаріанство корисніше, ніж веганство.

Мінуси вегетаріанства:

  • Залізодефіцит. Гемовое залізо, яке повноцінно засвоюється організмом, міститься тільки в м'ясі.
  • Брак жиророзчинних вітамінів. Вітамін А є в м'ясі, молоці і кисломолочних продуктах, яйцях, а з рослинних продуктів лише в обліписі. В інших же овочах-фруктах міститься його провітамін, бета-каротин, який організм повинен ще переробити, щоб перетворити в вітамін А. Вітамін D міститься в рибі (жирі риб) і жовтку. Влітку під впливом ультрафіолетових ранкових і вечірніх сонячних променів вітамін D може синтезуватися в шкірі. А взимку джерелами такого потрібного для формування кісткової системи дитини вітаміну є вищезгадані продукти харчування.
  • Недолік незамінних амінокислот з високобілкових продуктів тваринного походження. Незамінними ці амінокислоти називаються тому, що замінити їх або синтезувати організм не може. А саме ці амінокислоти забезпечують процеси росту, в тому числі і у малюка. У м'ясі, молоці та яйцях понад 15% білка. У сої – 30%, у квасолі – 20%. Але! Білок з рослин містить мало незамінних амінокислот, має зовсім інші властивості і важче засвоюється. Якщо у молочного білка коефіцієнт ефективності (показник того, скільки власного білка організм синтезує з 1 г сировинного) – 2,5, то у сої – 0,5. А це означає, що для забезпечення нормального росту і функціонування організму людини треба їсти рослинної їжі набагато більше.

ВАЖЛИВО!

У вегетаріанців зі стажем видозмінюються процеси білкового обміну, відкриваються нові можливості для синтезу цієї речовини. І все ж проблема дефіциту білка залишається актуальною.

Думати про двох:

Під час вагітності м'які варіанти вегетаріанства цілком припустимі. Головне правило – не змінювати раціон харчування різко: якщо людина довго не вживає продуктів тваринного походження, організм перестає виробляти ферменти, необхідні для їх розщеплення. Тому, з'ївши м'ясо, майбутня мама може відчути тяжкість, дискомфорт. Ось чому потрібно звернутися до дієтолога – фахівець розробить тактику і відповідний раціон харчування на всі періоди вагітності, а також контролюватиме показники, що свідчать про достатнє забезпечення організму потрібними речовинами, які необхідні для нормального розвитку малюка і збереження здоров'я мами.

Джерело:  isida.ua




20.07.2016

Поділитись з друзями:

Кошик
Рекомендуємо додати мінеральну воду до раціону FoodEx і ми доставимо її разом із замовленням.
ВСЬОГО: 0