close
close
mainimg

Роздільне харчування - викриття тренду і розумний компроміс

Нам часто задають питання: "Чому в раціоні FoodEx суміщені вуглеводи (дикий рис, булгур, гречка) і білок (м'ясо, риба)?"

Суперечки про те, як поєднувати продукти, щоб отримати максимальну користь і не нашкодити організму, ведуться роками. Ми запитали у лікаря-дієтолога, Наталії Федоренко, що таке роздільне харчування і чи є в ньому сенс?

СУТЬ СИСТЕМИ РОЗДІЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ


Роздільне харчування - концепція, заснована на вмінні поєднувати продукти. Основним принципом є поділ продуктів в зв'язку з тим, що різні групи продуктів переробляються людським організмом використовуючи різні ферменти. Наприклад, для перетравлення білкової їжі необхідна кисле середовище, а продуктів, що містять вуглеводну складову, лужна.

Вважається, що при вживанні в один прийом і білків, і вуглеводів, перетравлення не може бути повним і веде до неминучого погіршення якості розщеплення їжі. Це провокує процеси гниття і бродіння, а продукти розпаду - отруюють наш організм. Що в кінцевому підсумку призводить до захворювань.

Щоб цього уникнути, в один прийом рекомендується з'їдати тільки продукти, що містяться в одній групі. І лише через певний час - продукти з іншої групи.

ВИКРИТТЯ СИСТЕМИ РОЗДІЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ


Звернувшись до знань фізіології, стає очевидним, що ніякого роздільного харчування не існує! Хоча б тому, що в природі все збалансовано. У ній, практично, невідомі продукти, що складаються з одного харчового компонента.

У самій системі травлення процес обробки їжі не такий однозначний, як подається адептами системи роздільного харчування. Так, кисле середовище не сприяє переварюванню білка, а лише готує його до подальшого розщеплення. Саме ж перетравлювання відбувається вже не в шлунку, а в дванадцятипалій кишці, де середовище, як раз, лужне.

Ферментний склад підшлункового соку збалансований ідеально для перетравлення всіх потрібних харчових компонентів. Підшлункова залоза виділяє необхідні харчові ферменти для одночасного розщеплення і білкової, і вуглеводної їжі.

Ідея з часовими проміжками, знову ж таки, заводить у глухий кут. Їжа в шлунку знаходиться від 3 до 7 годин і все одно до з'їденого білку (наприклад м'ясної страви) через три години в шлунок потрапить вуглевод - у вигляді каші. Так що ж виходить - їсти можна 2 рази на день?

Встановлено факт вироблення серотоніну (гормону радості), при вступі до травну систему білків і вуглеводів одночасно. В головний мозок передаються відповідні сигнали за допомогою хімічних речовин, які утворюються в результаті їх спільної переробки.

Чи не втрачаємо той факт, що основоположником теорії роздільного харчування був Герберт Шелтон, який до медицини не мав ніякого відношення. Сучасна ж медицина не визнала теорію роздільного харчування Шелтона науково обгрунтованою.

РОЗУМНИЙ КОМПРОМІС


І все ж, така система харчування допомогла багатьом людям впоратися з проблемами шлунково-кишкового тракту і навіть скинути вагу. Слід зазначити, що в основному, це були люди, що раніше абсолютно не мали ніякої культури харчування. Роздільне харчування не є панацеєю. Це модна концепція, яка допомагає розлучитися із зайвими кілограмами за рахунок споживання одноманітних продуктів і зменшення з'їденої порції.

Рекомендація дієтолога клієнтам FoodEx:

"Якщо Ваш організм вже привчений їсти окремо, розділіть обід на 2 прийоми. Спочатку з'їсти частину овочів + вуглеводи / рис, гречка, інші крупи. А через 1 годину другу частину - овочі + м'ясо. "




05.09.2016

Поділитись з друзями:

Кошик
Рекомендуємо додати мінеральну воду до раціону FoodEx і ми доставимо її разом із замовленням.
ВСЬОГО: 0