close
close
mainimg

Молоді овочі - правила безпеки та рекомендації дієтолога

Травка зеленіє, сонечко блищить, а організм вимагає вітамінів! Благо, на прилавках вже з'явилася соковита зелень, молода редиска, огірочки, тепличні томати ... Але давайте спершу розберемося, скільки користі в ранніх овочах насправді?

Що ми знаємо про нітрати?


Будь-якій рослині для росту і дозрівання плоду потрібен азот. А вірніше, азот в з'єднанні з киснем (NO3) або воднем (NH4 +). Нітратний азот є у всіх грунтах, і коріння рослин поглинають його. Простіше кажучи, "безнітратних продуктів" в природі не існує. У нормальних кількостях органічні нітрати засвоюються організмом людини. І тільки високий вміст азотистих з'єднань шкодить здоров'ю!

Можливі наслідки надлишку нітратів: отруєння, кисневе голодування (тканинна гіпоксія), зміни функцій центральної нервової системи, серцевої діяльності, утворенню канцерогенів і утворення злоякісних пухлин (в першу чергу - шлунково-кишкового тракту).

Особливо небезпечні нітрати для вагітних, годуючих жінок, а також для дітей дошкільного та молодшого шкільного віку.

Чому саме ранні овочі можуть бути небезпечні?


Ранні овочі вирощують на закритому грунті (теплиці, парники). Надмірне накопичення нітратів в них відбувається від неправильного внесення добрив, температурного режиму, порушення режиму вологості або нестачі освітлення.

Поради дієтолога:


Дієтолог FoodEx не радить поспішати з весняними вітамінами "з грядки". Всупереч очікуванням, вітамінів в них набагато менше, ніж в грунтових плодах. А ось ризик надмірного вмісту нітратів - дуже високий!

Щоб забезпечити свій організм вітамінами навесні, Наталія Федоренко радить готувати заморожені овочі, додавати в раціон пророщені зерна злаків і бобових, мікрогрін, пити відвари з сухофруктів і шипшини. До слова, зелень можна легко виростити на власному підвіконні.

 

І все ж, встояти від того, щоб не спробувати ранні овочі, досить складно ... Не соромтеся вимагати у продавців документи, що підтверджують якість продукції! Постарайтеся звести до мінімуму вміст нітратів при приготуванні.


Як знешкодити ранні овочі?


Способи нейтралізації нітратів:

1. Позбутися від значної частини нітратів можна, замочивши овочі в холодній воді на 15-20 хвилин. Цей спосіб особливо ефективний для листової зелені. Коренеплоди та капусту перед замочуванням краще нарізати невеликими шматочками.

2. Перед приготуванням овочі ретельно мийте, зрізайте і видаляйте ті частини, в яких накопичуються нітрати (шкірка, плодоніжки, позеленілі частини картоплі та моркви).

3. Відварюйте по можливості - цей спосіб приготування знижує рівень нітратів на 50-80%. Відвар зливайте відразу ж після приготування, а потім посоліть страву.

4. Лимонна кислота або гранатовий сік мають здатність знешкоджувати нітратні сполуки. Додавайте їх в салати або збризкуйте овочі перед приготуванням.

5. Не зберігайте розморожені овочі, свіжоприготовані салати і плодоовочеві соки навіть у холодильнику більше доби.

При покупці зверніть увагу:

Зелень повинна бути темно-зеленого кольору, все листя витягнуте, зріз коренів - свіжим. Показник свіжості огірків - темний зелений колір, тонка шкірка і твердість. У свіжої капусти обріз - чистий і вологий, зовнішні листя яскраво-зелені і блискучі. Молода капуста повинна бути легкою і не дуже твердою. Редис вибирайте без темних і жовтих плям. Плоди повинні бути твердими і рівномірно забарвленими. При покупці зеленої цибулі звертайте увагу на кордон між білою і зеленою частинами пір'я. Її чіткість і щільність говорять про хорошу якість цибулі.

Найбільше нітратів в салаті, листовій капусті, шпинаті, кропі, редисці, зеленій цибулі. Трохи менше - в цвітній капусті, брокколі, огірках, селері, кабачках, редисці, моркві, білоголовій капусті.

джерело www.consumerinfo.org.ua

 




20.04.2017

Поділитись з друзями:

Кошик
Рекомендуємо додати мінеральну воду до раціону FoodEx і ми доставимо її разом із замовленням.
ВСЬОГО: 0