Багато хто ставиться до жирів з обережністю. А вже ті, хто «сидить» на дієті, взагалі намагаються виключити їх з раціону харчування. Жирні кислоти поділяються на дві категорії: насичені (погані) і ненасичені (хороші).
Дієтолог FoodEx, Наталія Федоренко, про ненасичені жири (омега 3-6- 9):
Клітини головного мозку складаються з жиру більш ніж на 60%. Його дефіцит позначається на роботі мозку не кращим чином. Жири є головним компонентом багатьох гормонів, саме тому при дотриманні «безжирової» дієти відбувається порушення менструального циклу та обміну речовин. Також вони утворюють клітинну мембрану, беруть участь у засвоєнні вітамінів та мікроелементів.
Жири - головна форма зберігання енергії в нашому тілі. Запаси жиру служать для підтримки і «амортизації» життєво важливих органів в нашому організмі.
Омега-9 містяться в оливковій, кунжутній олії, авокадо, оливках, насінні кунжуту і в горіхах (австралійський горіх, кешью, мигдаль, фісташки, фундук). Жмені горіхів в день достатньо, щоб потреба в жирах класу Омега-9 була повністю задоволена.
Омега-6 містяться в кукурудзяній, соняшниковій, соєвій олії, у волоських горіхах, гарбузі, насінні соняшнику і в тофу.
Омега-3 містяться в морській рибі (особливо, в жирній - скумбрія, лосось, тунець) та в ікрі. Вони необхідні для належного функціонування серцево-судинної системи.
Обираючи рослинну олію, віддавайте перевагу продукту, виготовленого методом холодного пресування, з невеликим терміном зберігання. Пам'ятайте, що добова потреба людини в жирах становить не більше 60-80 г. На частку жирів тваринного походження, в ідеалі, доводиться не більше 20-30%.
Обов'язково заправляйте фруктові або овочеві салати рослинною олією або додавайте горіхи. При відсутності жирів, багато корисних речовин просто вийдуть транзитом з організму без користі для здоров'я.
20.03.2017