close
close
mainimg

Великдень - виходимо з посту та готуємо дієтичну паску

Почався передсвятковий тиждень, за яким  - світле свято відродження і нового життя. Всі  готуються до Великодня, приглядаючи кошик, прицінюються до пасок, обговорюючи рецепти і плани на вихідні  А оскільки плани більшою мірою  відносяться до "застільної частини",  ми підготували кілька рекомендацій від дієтолога, Наталії Федоренко. 

Як вийти з посту без шкоди?

 
За час  посту відбувається перебудова обміну речовин і роботи всього шлунково-кишкового тракту. Тому повертатися до звичайного раціону необхідно поступово.

У перший день після закінчення посту рекомендується утриматися від вживання традиційної "пасхальної кухні" (пасок, здобної випічки, відварених яєць). У ній міститься велика кількість жирів тваринного походження. Як мінімум, варто  обмежитися однією символічною крашанкою. Від алкогольних напоїв, в цей день, теж  варто відмовитись.

Одразу  після поста можете вводити в раціон кисломолочні продукти (кефір, закваску, сир з низьким відсотком жирності, м'які сири). Вони добре засвоюються організмом. 

У перший тиждень після посту краще їсти невеликими порціями кожні 2-3 години. Налягайте на продукти рослинного походження, свіжі фрукти і овочі. Не забувайте між  прийомами їжі випивати 1-2 склянки води кімнатної температури. З м'ясних страв слід віддати перевагу паровим котлет з м'яса птиці. Любителям риби варто звернути увагу на страви з тріски або судака.


Як зберегти самовладання за святковим столом?

 
Уникайте голодування перед Великоднем. Я не рекомендую &nbspпорушувати звичний режим харчування, навіть якщо цього вимагають церковні канони.  

Перестати їсти краще ще до настання почуття ситості. Насолоджуйтесь обідом, їжте із задоволенням, але більше уваги приділяйте власне спілкування з рідними і близькими. Виходьте на прогулянки, розважайтеся, рухайтеся, грайте з дітьми і відпочивайте!


Не переборщіть з алкоголем. По-перше, алкоголь - висококалорійний продукт. Він затримує рідину в організмі, що негативно відбивається на вазі.  Знижуючи чутливість нервової системи, алкоголь посилює почуття голоду, що призводить до переїдання.

Так ось... якщо вам не вистачило сили волі і ви переїли - не страчуйте себе. Влаштуйте день моно-дієти через день після святкового столу, але не голодуйте. Споживайте продукти однієї групи (кисломолочні або овочі). Для нормалізації травлення вам допоможе лимон, трав'яні настої, шипшина, жовчогінні збори. 

Рецепт оригінальної сирної паски з манговим пюре

 

Знадобиться: 0,5 кг м'якого сиру жирністю 5%,  4 яйця, 1 ст.л. крохмалю, лимонна цедра, свіже манго або заморожене пюре.

Сир протерти через сито.  Відокремити білки від жовтків. Жовтки змішати з сирною масою, додати лимонну цедру і крохмаль. 

Акуратно додати збиті в круту піну білки. Розкласти у форми і випікати до готовності (приблизно 20 хв). Ми вибрали малі формочки для кексів.

Отримані паски остудити. З манго приготувати пюре і прикрасити паску. За бажанням можна прикрасити мигдальними пелюстками або гілочкою м'яти. 

Бажаємо святкового натхнення і задоволення від пасхальної трапези!




03.04.2018

Поділитись з друзями:

Кошик
Рекомендуємо додати мінеральну воду до раціону FoodEx і ми доставимо її разом із замовленням.
ВСЬОГО: 0