close
close
mainimg

Правила харчування при діабеті і приклад меню за дієтою "Стол №9"

Найголовніше завдання для людини з діагнозом "цукровий діабет" - організувати правильне дієтичне харчування. Здавалося б, що може простіше? Виключити жирні страви, випічку та солоденьке... Але відмова від звичних продуктів (білий хліб, картопля, виноград, кавун, рис....) може бути досить складною.

А якщо людина працює, то просто не вистачає часу на розрахунок "хлібних одиниць", складання меню з дозволених продуктів та приготування страв. 

Дієта для діабетика - не тимчасове випробування. Режим змінюється на все життя!

Тож варто потурбуватись, щоб харчування залишалось смачним і ріноманітним; допомогало підтримувати цукор в крові у межах норми; сприяло зниженню надмірної ваги; мало гарний вплив на імунітет; зменшувало ризик ускладнень...

Які продукти дозволені при діабеті?

  • овочеві бульони та супи на їх основі;
  • нежирна яловичина, курятина, кролик, індичка;
  • нежирні сорти морської та річкової риби у відвареному або запеченому вигляді (судак, тріска, мінтай, щука);
  • темний "вчорашній хліб" та хліб з висівками;
  • сичужний сир, кисломолочні продукти без домішок;
  • білки яєць (обмежено);
  • крупи (пшенична, ячна, гречка, бурий рис, кіноа);
  • овочі (кабачки, цукіні, капуста, огірки, томти, гарбуз), салатне листя, свіжа зелень;
  • фруки та ягоди з низьким вмістом цукру (виключини диню, кавун, інжир, фініки, виноград, банани...);
  • чиста вода у межах добової норми.


Кінцевий список дозволених продуктів погоджується індивідуально з лікарем-ендокринологом!

Правила харчування при цукровому діабеті

  1. Регулярне харчування (до 6 разів на добу) маленькими порціями.
  2.  Спосіб приготування - відварювання, обробка парою, запікання або у сирому вигляді.
  3.  Вивчати склад продуктів, страв у ресторанах, уважно читати інформацію на етикетках.
  4.  Обмежити споживання солі (норма для дорослої людини - 6 мг/день).
  5.  Дотримуватись водного режиму.
  6.  При фізичних навантаженнях - мати при собі перекус у вигляді яблука.
  7.  Контролювати рівень цукру.


Лікар-дієтолог FoodEx розробила програму харчування для хворих на діабет, що відповідає нормам "Лікувальної дієти №9". Зручний та надійний спосіб організувати харчування з доставкою для діабетика. 

Приклад меню на день для хворих на діабет від лікаря-дієтолога 


Сніданок: сирна запіканка з яблуком та корицею
Другий сніданок: яблучно-шпинатний смузі з насінням чіа
Обід: крем-суп з цвітної капусти на овочевому бульоні; бурий рис; куряче філе запечене з розмарином
Полуденок: мікс-салат з томатами черрі та сиром моцарелла з оливковою олією та лимонним соком
Вечеря: парові рибні котлети з соусом з йогурту і базиліку; коріння селери, кабачки та баклажани-гриль

При правильному харчуванні хворі на діабет помічають зниження ваги і значне покращення загального стану. 

 

 

 




11.10.2017

Поділитись з друзями:

Кошик
Рекомендуємо додати мінеральну воду до раціону FoodEx і ми доставимо її разом із замовленням.
ВСЬОГО: 0