Я - Світлана Котенко, ідеолог і співзасновник сервісу організації здорового харчування FoodEx. Раз на місяць я зустрічаюся з людьми з бізнесу, топами, підприємцями, щоб дізнатися більше про їх режим дня і корисні звички. Всі інтерв'ю я публікую в своєму блозі на блоге на korrespondent.
Наш новий герой - Сергій Венгер - співзасновник консалтингової компанії “WTF” в альянсі з Віталієм Ткаченко, екс-СЕО групи компаній Дюна. Я запитала у Сергія, якого режиму дня він дотримується і як підтримує його в умовах відряджень? Що допомагає йому зберігати ресурсний стан? І хто вносить різноманітність в його вегетаріанське меню?
СК: Сергій, перш за все, поцікавлюся, як ви наважилися на запуск власного бізнесу з таким зухвалим неймінгом?
СВ: Я переосмислив свою місію, усвідомив цінність часу, і мені стало боляче від усвідомлення того, скільки часу я витрачав на непотрібні дії, які не мають особливої цінності: різні планерки, нескінченні наради і узгодження, “дипломатичні” зустрічі, дуже “потрібний сошиалайзинг” …
Вирішив займатися тільки тим, що по справжньому люблю і що буде давати максимальну користь: допомагати розвивати бізнес
До того ж, хотілося бути корисним не в одному, а відразу в декількох бізнесах. Всесвіт відгукнувся на мій запит і послав мені однодумця з такими ж мотивами і цінностями, мого партнера і друга Віталія Ткаченка. У підсумку, у нас з'явилася консалтингова компанія WTF (Wenger &Tkachenko Firm). ). Нас обох драйвить можливість зробити щось більше і результати нашої праці, які ми бачимо в бізнесах наших партнерів.
СК: : Наш сервіс якраз допомагає людям харчуватися правильно і економити час. Як організовано ваше харчування?
СВ: Я вегетаріанець з 9 річним досвідом. Це був несвідомий вибір, просто в один прекрасний різдвяний день я зрозумів, що не хочу щоб для мого обіду когось позбавляли життя. А аргументація і розуміння як жити в іншому вимірі прийшли пізніше. Мені пощастило, що моя кохана дружина на самому початку підтримала мене і перший час вегетаріанила зі мною разом.
Я не фанатик. Мої дочка і дружина люблять м'ясо, і я спокійно приймаю це.
Є популярна омана, що в м'ясі є незамінні амінокислоти. Помилка полягає в сприйнятті слова “незамінні”. Наш організм легко створює 13 з 22 необхідних амінокислот. Решта 9 не можуть синтезуватися в організмі і повинні надходити з їжею. Томуці 9 амінокислот називаються головними (істотними або незамінними) амінокислотами. За фактом амінокислоти є практично в будь-якій їжі: гарбузі, горіхах, бобових і навіть в салатних листках.
Я харчуюся дуже різноманітно, завдяки дружині. На нашій кухні можна знайти з десяток видів однієї тільки сочевиці))) А ще маш, квасоля, нут, різноманітність горіхів, крупи, всілякі сири, сезонні овочі і фрукти … Ми самі пророщуємо зелень і злаки. Я люблю якісні спеції, мені привозять дорогий шафран.
Зараз великий вибір ресторанів з вегетаріанської кухнею. Раніше з меню я міг вибрати хіба що гарнір і “Грецький салат”. Але змінюється культура харчування, і ринок реагує на попит. Так що тепер мені не складно бути вегетаріанцем.
Чого не скажеш про солодощі - від них відмовляюся насилу. Як себе контролюю? Дивлячись на вітрину кондитерської, я можу уявити окремо смак і текстуру кожного компонента десерту, пробую їх об'єднати в розумі, щоб зрозуміти, що вийде. І ось, в своїй голові я вже з'їв цей ошатний шматочок торта. Але так виходить не завжди ))
СК: Добре вас розумію. Я сама ласун “зі стажем”. На щастя, в меню FoodEx безліч корисних ласощів. Рекомендую читачам завантажити три рецепта з нашої “Книги рецептів корисних десертів”.
СК: Продовжимо, як вважаєте, режим дня важливий?
СВ: Людина - це те, що він думає, говорить, робить, їсть, п'є і дихає. Від того, як ми організуємо цих шість складових, залежить наш фізичний стан, енергійність, продуктивність і щастя.
Якось мій хороший приятель Андрій Крутій - геніальний арт-директор, наштовхнув мене на цю думку. Ми обговорювали питання запізнень серед креативних хлопців… Такі, знаєте, дуже талановиті і необов'язкові. Так ось, він приречено визнав, що всі таланти нічого не варті, якщо ти не здатний себе організувати.
СК: Погоджуся на 100%. Дисципліна важлива в будь-якій сфері життя - нещодавно ми обговорювали це з Людмилою Богуш. З чого починається ваш день?
СВ: Зазвичай я піднімаюся в 5 ранку і починаю свій день з медитації. Після - час для зарядки. Іноді я можу замінити або доповнити свій комплекс вправ інтенсивною прогулянкою, кілометрів 5-6 по лісу. Я пробував бігати, але обрав для себе ходьбу в швидкому темпі.
Далі, сніданок і початок робочого дня. Іноді мені вдається відвідати басейн - це відмінний спосіб “перезавантаження”. Ще я займаюся східними єдиноборствами - це відмінний спосіб утримувати в гармонії своє тіло, розум і емоції.
В цілому, 70% своїх завдань я виконую до 11 ранку. Все, що стосується інтелектуальної праці і планування, розрахунків - намагаюся виконати в першій половині дня.
СК: Так ви - “жайворонок”?
СВ: Я завжди вважав себе “совою” і навіть “мега-совойю”. Мені добре працювалося вночі.
Коли вирішив це виправити, застосував на собі таку методику: коли б я не ліг спати, завжди піднімався в 5 ранку. У перші дні я тримався бійцем, але до кінця тижня, десь у п'ятницю, прийшов додому і просто впав у ліжко ще до 9-ї вечора. А на ранок змусив себе встати знову о 5:00, Так мені вистачило одного тижня, щоб перебудуватися і лягати не пізніше 23:00, а вставати до 6:00. Тепер мої друзі називають її методикою Венгера :)
СК: А як підтримуєте режим у відрядженнях?
СВ: О так, це завжди складне завдання. Пізні або ранні перельоти порушують режим, потрібно адаптуватися під обставини. Головне, щоб порушення не увійшло в звичку!
Якщо порушуеться режим, ок - визнаю, що це сталося і приймаю рішення, як все виправити. Бувало, що віджимався в аеропорту замість зарядки, вмивався холодною водою в поїзді Інтерсіті замість контрастного душу. Після таких невеликих зусиль я задоволений собою.
СК: А що мотивує і заряджає вас?
СВ: П'ять речей наповнюють мене енергією: медитації, організований режим дня, фізичні вправи, спілкування з хорошими людьми і подорожі. Особливо, походи в гори сильно мене заряджають.
Зі спорту мені ближче східні єдиноборства. Можу із задоволенням побоксировати або пограти в баскетбол зі знайомими хлопцями. Прогулянки і басейн - в будь-який час року.
Планую повернутися до йоги. Колись я активно практикував йогу і навіть залучив до цього всіх співробітників. Мені не подобався їх стан і атмосфера в команді - нескінченні перекури і перерви на каву. Вирішив так: раз ви не займаєтеся своїм здоров'ям, їм займуся я.
СК: Слоган FoodEx: успіх вимірюється здоров'ям. Що для вас успіх?
СВ: У кожного своє розуміння успіху і воно змінюється з часом. До 35 років я дуже хотів бути успішним в матеріальному плані. І це нормально. Складно досягти чогось, працюючи на “низьких оборотах” від зарплати - до зарплати. . До недавнього часу я працював по 16-18 годин. І це був мій спосіб побудувати кар'єру.
Але знаєте, не дарма кажуть “я поклав своє здоров'я” це може бути застосовано до таких досягнень. В результаті моя вага дійшла до 98 кг, а тонометр зашкалював за позначку 200. І тоді я зрозумів, що такими темпами покладуть мене такого “успішного” в дерев'яний ящик ... І кому це потрібно?
Зараз я не думаю про успіх. Для мене важливо стан щастя і гармонії. Я живу не бізнесом єдиним. Щастя моєї сім'ї, близьких, партнерів і клієнтів робить мене щасливим!
16.02.2018