(098)
112-13-38
(044) 390-35-60
Відмова від глютену стало модним трендом в США і Європі. Навіть в малесенькій крамничці ви знайдете стійку з продуктами Gluten free. Чи треба це здоровій людині? І як організувати харчування по цій безглютеновій дієті?
Глютен або клейковина - це складний білок, що входить до складу злакових. Саме він робить тісто м'яким, еластичним і впливає на якість випічки. А ще, його багато в багатих на вуглеводи продукти (соуси і кетчуп, йогурти, ковбаси, сири і солодкі сирки, цукерки...).
У статті The New England Journal of Medicine, глютен "звинувачується" у розвитку таких захворювань, як остеопороз, артрит, дерматит, псоріаз, розсіяний склероз, хвороба Альцгеймера, хвороба Паркінсона, безпліддя, депресія, втома, алергії, безсоння ... Все це в тій чи іншій мірі ймовірно. Але є люди, які просто не переносять глютен генетично (таких всього 0,5-1%).
Слід скласти свій список дозволених продуктів. Бажано, виключити з нього продукти з високим ГІ і калорійністю. А ви думали, що безглютеновая їжа за визначенням низькокалорійна? Це не так. Деякі виробники замінюють глютен калорійними добавками, цукром і жирами (солодкі кекси, печиво).
Встановіть спеціальні додатки для iPhone. Найбільш популярні: GF Plate – gluten free, Free Healthy Detox Smoothies, Gluten Free Desserts, Raw Food Diet Recipes, Gluten Free scanner, Gluten Free Recipes, Gluten Free & More, Gluten Free Food. Вони допоможуть обирати правильні продукти і запропонують безліч рецептів.
Будьте готові до того, що gluten free продукти будуть обходитися вам в 5-7 разів дорожче звичайних. А шукати їх краще в спеціальних магазинах.
Лікар-дієтолог FoodEx, Наталія Федоренко: "Я вважаю, що прямого зв'язку глютену з схудненням немає. Але контроль харчування з виключенням швидких вуглеводів (хліб, випічка, кондитерські вироби, готові соуси) логічно призводять до нормалізації ваги."
Безглютенові продукти, рекомендовані дієтологом:
- риба та м'ясо;
- фрукти, ягоди, овочі (в т.ч. картопля), гриби і зелень;
- сухофрукти: курага, чорнослив і сушений інжир;
- яйця;
- кисломолочні продукти;
- кукурудза, гречка, бурий і чорний рис, пшоно, бобові (нут, боби, квасоля, горох, соя, чечевиця);
- вершкове і рослинне масло;
- приправи (кориця, діжонская гірчиця, куркума);
- сирі горіхи, гарбузове насіння і суперфуд (амарант, кіноа, кунжут).
Експерти FoodEx розробили програму харчування"Безглютенове меню" для тих, хто має медичні показання або особисте бажання дотримуватися безглютенової дієти.
Збалансований раціон містить тільки дозволені продукти, а також продукти з маркуванням Gluten Free. Рекомендується хворим на целіакію, при пов'язаних з цим діагнозом станах і алергіях. Розроблено лікарем-дієтологом і схвалено Асоціацією дієтологів України.
03.04.2017
6 порад від психолога: як почати тренуватись і правильно харчуватись
Як правильно поєднувати харчування і тренування