(098)
112-13-38
(044) 390-35-60
Тема зривів з правильного харчування і/або дієт не тільки фізіологічна, але наполовину й психологічна. Про це докладніше розглянемо в нашому новому матеріалі.
Найголовніша причина зайвих кілограмів — це те, що ми їмо більше, ніж потрібно нашому організму. Чому це відбувається, розповідає Світлана Котенко — співзасновниця сервісів FoodEx та iceFood, Weightloss-коуч (Fowler Academy of Professional Coaching), майстер Рейки.
Якщо переїли — значить не доїли. Жорсткі обмеження і виключення цілих груп продуктів неминуче призведуть до голоду, який, досягнувши піку, приведе нас до зриву.
Бажання їсти і бажання пити для тіла абсолютно схожі, так як обидва вони генеруються гіпоталамусом (відділом мозку). І далеко не завжди людина може правильно трактувати, чого саме хоче організм. Через це замість склянки води до шлунку відправляється порція їжі. Це стає причиною переїдання. До того ж, нестача вологи суттєво уповільнює обмін речовин.
Через недосип і втому організм просить відпочинку і насичення енергією. А замість цього ви даєте йому їжу. І якщо їжа на ніч і понад норму -— то дуже швидко ви потрапляєте до замкненого кола переїла-не доспала-переїла.
Їжа повинна потрапляти до нашого організму усвідомлено. У процесі їжі потрібно концентруватися на ній і отримувати задоволення. А якщо ми розсіюємо свою увагу на книги / роботу / переміщення в просторі, то ми й не помічаємо, що поїли, і нас знову тягне на їжу.
Мова як про позитивні емоції, так і про не дуже. Ми щасливі від того, що отримали хороший результат на роботі, і пішли закусили цю радість тістечком. Або ж ми засмучені від сварки з близькими і пішли проти ночі втоптали пів-тортика або пару стейків. Вихід один: аналізувати ситуацію і розуміти, що ви не голодні, а просто намагаєтеся заїсти певні моменти.
Це точно ваше переконання? Швидше за все ви чули це з дитинства і прийняли як належне у доросле життя. Тому зупиняємося! Не потрібно нічого доїдати, якщо наїлися. І викидати теж не потрібно — їжу, яка залишилася, можна віддавати нужденним або підгодовувати тварин. Не треба брати все на себе.
Відмовитися від звичок, які з нами все життя, дуже важко. Але давай подумаємо: ми ці звички вибирали? Навряд чи, вони швидше за все з нами з дитинства. Значить прийшов час самій вибирати свої звички. Наприклад, починаємо день з зарядки, щодня заправляємо ліжко, а чай п'ємо з травами і БЕЗ ЦУКРУ з тортиком, але можемо додати трохи меду. Не можемо відмовитися від цукру в чай / каву? О, а в джинси влізти можемо? Ні? Значить, вибираємо звичку пити чай з травами, а не тортиками.
Важливо! У вас є ненаситна частина, їй всього замало і ми завжди підсвідомо прагнемо її наситити. Саме тому одні купують багато суконь, а інші — багато їдять.
Що з цим робити? Переключити свою енергію з поглинання їжі на більш корисні і не менш приємні заняття (прочитайте за тиждень 5 книг, пройдіть новий курс, запишіться на уроки танців, подаруйте собі поїздку до моря на вихідні, сходіть до SPA, насолодіться заходом сонця, дозвольте собі масаж, манікюр, нову зачіску).
Чому я знову хочу з'їсти це?
◾ Якщо знову хочемо щось шкідливе, то швидше за все ви заїдаєте свою емоцію або хвалите себе за щось.
◾ Також цілком імовірно, ви несвідомо знову попалися на прийом маркетологів і спокусилися на пропозицію трьох круасанів за ціною одного.
◾ Ви стали жертвою глутамату натрію — підсилювач смаку, який викликає наркотичну харчову залежність.
Що з цим робити?
◾ Складаємо список зі 100 позицій, що приносить вам радість, крім їжі, і за пунктами втілюємо у життя.
◾ Щоразу, коли бачимо акцію на щось шкідливе і заборонене, вмикаємо усвідомленість і проходимо повз, намагаємося переконати себе, що всі ці маркетингові штучки на вас не діють. І придумуємо паралельно, як ми себе нагородимо / похвалимо (див. Список зі 100 радостей) за відмову від шкідливого і забороненого. Таким чином, ми будемо себе привчати, що відмовлятися від шкідливої їжі — приємно для нас.
◾ Читаємо склад продуктів, які купуємо. І уникаємо неорганічних речовин (особливо таких, як глутамат натрію (після нього звичайна їжа здається прісною, позбавленою смаку), нітрит натрію (ця добавка додає сосискам м'ясний смак і рожевий колір, зупиняє ріст бактерій, в тому числі і корисних), аспартам (негативно впливає на печінку., при нагріванні — канцерогенний), формальдегід Е-240 (це консервант, він вбиває всі бактерії, в першу чергу корисні).
Важливо! А що, якщо знову зірвалася?
◾ не лаяти себе;
◾ шукаємо причину, чому;
◾ продумуємо, що потрібно змінити і як наступного разу будете вести себе по-іншому.
Що робити, якщо зриви постійні?
◾ збалансувати меню, воду, сон;
◾ навчитися їсти менше;
◾ знайти свою причину переїдання і пропрацювати її;
◾ зрозуміти, що їжа — це обслуговуючий інструмент для твого тіла.
Зі збалансованим харчуванням вам завжди допоможе FoodEx. А ось як навчитися їсти менше, знайти свою причину переїдання і пропрацювати її, допоможе 5-денний курс Світлани Котенко "Я не товста, але хочу схуднути".
Підписуйтесь на аккаунт Світлани — @lana_kotenko
У ньому автор курсу регулярно викладає корисності про харчування і багато актуальної цікавої інформації.
Про компліменти світу, біг і здорові штуки - інтерв`ю з Миколаєм Ахтирським
Бренд заморожених готових страв iceFood відчиняє свій перший магазин