(098) 112-13-38
(044) 390-35-60
Кожна людина в ідеалі прагне до того, щоб були відмінними самопочуття та зовнішній вигляд, заряд енергії, настрій і т.д. Як відомо, одним з головних моментів, які фігурують в цьому питанні, є правильне харчування. Щоб бути здоровим та запобігати на корені розвиток різних захворювань, бути в тонусі та зберігати працездатність, підтримувати себе в кращій формі та бути повним сил, необхідно стежити за тим, що ви їсте, і як ви це робите.
Організм людини, будучи звиклим до певного (не завжди здорового) раціону, буде відчувати колосальний стрес при різкому переході на правильне збалансоване харчування. Тому необхідно зробити це плавно, а щоб їжа повністю засвоювалася та насичувала організм корисними речовинами, дотримуйтеся простих, але дуже важливих принципів.
Отже, розглянемо 17 важливих нюансів, які допоможуть вам налагодити правильне харчування та підтримувати себе в формі:
Ваші прийоми їжі повинні бути повноцінними, регулярними та різноманітними. Однотипна їжа може скоро набриднути, що спровокує зрив. Якщо ви не знаєте, як урізноманітнити своє меню самостійно, то можете замовити доставку правильного харчування FoodEx — ми підберемо для вас збалансовану та різноманітну програму харчування.
Дуже важливо стежити за калорійністю страв, які ви вживаєте. Якщо меню на день не виходитиме за рамки вашої денної норми калорій, то і форму від їхнього надлишку ви не втратите. З віком необхідно зменшувати норму калорій добового раціону. Робиться це із збереженням кількості білків на зниженні в порції тваринних жирів та вуглеводів.
Найоптимальніший режим харчування — це 5-ти разовий. Часті прийоми їжі маленькими порціями дають можливість привчити організм не переїдати, і налагодити травлення. Нерегулярна їжа призводить лише до його збоїв.
Якщо ви відчуваєте сильну втому, то краще не приступати до прийому їжі відразу — відпочиньте деякий час. Споживати їжу необхідно повільно, ви повинні бути сконцентровані тільки на ній, тому рекомендується не дивитися телевізор в процесі, не думати про роботу, не вирішувати важливих питань, не починати серйозних розмов. Забудьте про справи та спокійно їжте.
Щоб їжа краще перетравлюється, в процесі вживання робіть не менше 20 жувальних рухів до того моменту, як проковтнути її. Для повного розуміння навантаження свого шлунка та всього організму, підрахуйте, скільки жувальних рухів вдається зробити вам. Готові посперечатися, що ви поспішаєте.
Перші страви, засновані на м'ясному, рибному або овочевому бульйоні, сприяють виділенню шлункового соку, а значить є достатньою позицією для перетравлення інших, більш сухих страв.
Про користь фруктів та овочів вже відомо багато. У них містяться вітаміни, мінерали, органічні кислоти, клітковина та багато іншого, що так необхідно організму людини для правильного функціонування. Прийом овочів та фруктів позитивно впливає на травлення, обмін речовин та кислотно-лужну рівновагу.
У день дорослій людині рекомендується випивати 2-2,5 л води. В ідеалі вода повинна бути не кип'ячена, очищена спеціальним фільтром.
Вранці краще їсти каші, яйця, фрукти, овочі. В обід відмінним вибором буде м'ясо, птиця, риба, овочі та каші на воді.
Відмінним варіантом для вечері будуть молочні продукти або овочеві салати.
Знежирені сир та кефір також багаті тваринним білком, як і м'ясні, і рибні продукти. Вони корисні для травлення, і повинні бути присутніми в здоровому раціоні.
Їжа, яка тривалий час перебуває в холодильнику, не принесе організму корисних речовин, а тільки заб'є його шлаками.
Важливо влаштовувати для себе розвантажувальні дні. У кращому випадку мається на увазі 1 раз в тиждень, але якщо спочатку це важко — влаштовуйте 1-2 дні на місяць. У розвантажувальні дні ваш організм очищається від шлаків та токсинів.
Здебільшого кількості корисних речовин в продуктах недостатньо для організму дорослої людини, тому рекомендується приймати додатково комплекси вітамінів. З цього приводу варто обов'язково проконсультуватися з лікарем.
Не обманюйте себе і не вживайте їжу, коли ви не відчуваєте, що зголодніли. Важливо прислухатися до свого організму, інакше так недалеко до надмірної ваги.
Дотримання правильного раціону після 40 років має велику цінність. Рекомендуємо вживати більше кисломолочних продуктів, таких як знежирений сир, кефір, сметана. Наявність таких позицій в меню позитивно впливає на роботу шлунка та кишечника, а також забезпечує організм кальцієм, фосфором, калієм і т.д.
Подолавши бар'єр в 50 років, організм людини більш гостро починає реагувати на збій водно-сольового обміну. У таких випадках варто стежити за кількістю споживаної рідини, і знизити споживання солі.
Дані принципи не так складно підтримувати, як здається на перший погляд. Просто необхідно підходити до правильного харчування більш усвідомлено, і зробити правила простими звичками.
Какой шоколад полезнее и как выбрать качественную плитку?
Дієта vs Здорове харчування - 5 головних відмінностей
Про жіноче здоров`я, щастя та реалізацію - інтерв`ю з Наталією Лелюх