Почався передсвятковий тиждень, за яким - світле свято відродження і нового життя. Всі готуються до Великодня, приглядаючи кошик, прицінюються до пасок, обговорюючи рецепти і плани на вихідні А оскільки плани більшою мірою відносяться до "застільної частини", ми підготували кілька рекомендацій від дієтолога, Наталії Федоренко.
За час посту відбувається перебудова обміну речовин і роботи всього шлунково-кишкового тракту. Тому повертатися до звичайного раціону необхідно поступово.
У перший день після закінчення посту рекомендується утриматися від вживання традиційної "пасхальної кухні" (пасок, здобної випічки, відварених яєць). У ній міститься велика кількість жирів тваринного походження. Як мінімум, варто обмежитися однією символічною крашанкою. Від алкогольних напоїв, в цей день, теж варто відмовитись.
Одразу після поста можете вводити в раціон кисломолочні продукти (кефір, закваску, сир з низьким відсотком жирності, м'які сири). Вони добре засвоюються організмом.
У перший тиждень після посту краще їсти невеликими порціями кожні 2-3 години. Налягайте на продукти рослинного походження, свіжі фрукти і овочі. Не забувайте між прийомами їжі випивати 1-2 склянки води кімнатної температури. З м'ясних страв слід віддати перевагу паровим котлет з м'яса птиці. Любителям риби варто звернути увагу на страви з тріски або судака.
Уникайте голодування перед Великоднем. Я не рекомендую  порушувати звичний режим харчування, навіть якщо цього вимагають церковні канони.
Перестати їсти краще ще до настання почуття ситості. Насолоджуйтесь обідом, їжте із задоволенням, але більше уваги приділяйте власне спілкування з рідними і близькими. Виходьте на прогулянки, розважайтеся, рухайтеся, грайте з дітьми і відпочивайте!
Не переборщіть з алкоголем. По-перше, алкоголь - висококалорійний продукт. Він затримує рідину в організмі, що негативно відбивається на вазі. Знижуючи чутливість нервової системи, алкоголь посилює почуття голоду, що призводить до переїдання.
Так ось... якщо вам не вистачило сили волі і ви переїли - не страчуйте себе. Влаштуйте день моно-дієти через день після святкового столу, але не голодуйте. Споживайте продукти однієї групи (кисломолочні або овочі). Для нормалізації травлення вам допоможе лимон, трав'яні настої, шипшина, жовчогінні збори.
Знадобиться: 0,5 кг м'якого сиру жирністю 5%, 4 яйця, 1 ст.л. крохмалю, лимонна цедра, свіже манго або заморожене пюре.
Сир протерти через сито. Відокремити білки від жовтків. Жовтки змішати з сирною масою, додати лимонну цедру і крохмаль.
Акуратно додати збиті в круту піну білки. Розкласти у форми і випікати до готовності (приблизно 20 хв). Ми вибрали малі формочки для кексів.
Отримані паски остудити. З манго приготувати пюре і прикрасити паску. За бажанням можна прикрасити мигдальними пелюстками або гілочкою м'яти.
03.04.2018