(098) 112-13-38
(044) 390-35-60

ua
sandwich sandwich
close
Контакты:

info@foodexhub.com.ua

(098) 112-13-38

(044) 390-35-60

Написати нам:
viber-logo telegram-logo
cart 0
close
close
Роман Тугашев: про толерантність - основу здорового суспільства та головні  food-тренди країни

Роман Тугашев: про толерантність - основу здорового суспільства та головні food-тренди країни

Я - Світлана Котенко, співзасновник сервісу організації здорового харчування FoodEx. В рамках проекту Режим дня успішної людини я говорю про здорові звички з активними діловими людьми, підприємцями і профі.

Наш новий герой - Роман Тугашев - засновник Ulichnaya eda і Food Hall, співзасновник музичного фестивалю Belive. Підприємець, який рве шаблони ресторанного ринку і створює культуру street-food в України.

Чому реальне життя не схоже на ванільні інстаграм-сторіс? Які тренди, включаючи здорове харчування, актуальні на глобальному ринку? Що “смачного” з'явиться в Україні найближчим часом? З чого починає ранок і як виховує своїх дітей київський івент-бізнесмен - читайте нижче...

Roman-Tugashev-meeting


СК: На своїй сторінці facebook бачила пост про те, що твій ранок схожий на “тайське цунамі”. Я розумію, що десь так і відбувається в повсякденному житті ... Але якщо згадати той день, про який ти скажеш, що він пройшов класно. Яким він був?

РТ: Ми зараз живемо в якомусь казковому світі інстаграм. Де всі успішні і завжди все встигають. Молоді дівчата прокидаються о 5 ранку вже з мейкапом, роблять корисний сніданок, йогу, пробіжку, медитацію, 10 важливих справ і практик…Везуть усміхнених дітей в школу, а по шляху ще пишуть відео для блогу… Гаразд!

У нашій родині так не відбувається. І особисто я не знайомий з такими сім'ями.

Так, можна прокинутися не в дусі - не виспатися, прочитати якісь погані новини, змусити себе піднятися, дітей вмитися, зібратися в поспіху і застрягти в пробці ... Це частина реального життя, яку мало показують в соцмережах.

Для мене головне питання: як до цього поставитися?

Можна почати скиглити «блін, все дістало». І кожен день все робити однаково “хріново”. А потім відкриваєш фейсбук, читаєш, а у когось все “сказочно”. Починаєш заздрити))) Можна поставитися інакше і знайти баланс. Все наше життя полягає в цьому. І тоді велика частина днів стануть класними не просто для фото в Інста.

Ми кудись поспішаємо, працюємо-працюєто-працюємо… Рідко можемо зупинитися і подумати: «прикольний був день» чи «стоп, так мені не подобається». Важливо робити зупинки! Якщо я ввечері згадую про це і аналізую свій день, то в 80% випадків можу назвати його хорошим і навіть класним.

СК: Снідаєте зазвичай вдома? Сам готуєш або дружина?

РТ: Так, ми снідаємо вдома з дітьми. Готує той, хто раніше прокинувся ))

Пару раз в тиждень проводжу зустрічі за сніданком (ділові або дружні). У закладі, як правило, замовляю яйця-пашот або омлет. Все дуже просто.

СК: Спорт у твоєму житті присутній?

РТ: Спорт є, але його недостатньо. Я займаюся в тренажерному залі і окремо боксую. На жаль, на бокс з чотирьох тренувань в тиждень потрапляю на одну. Мені б хотілося виділяти на спорт години 3, але поки не можу собі дозволити.

В цьому році я фізично став відчувати брак часу. Розуміння, що в добі всього лише 24 години, за які потрібно висипатися, працювати, бути з сім'єю, вирішувати побутові питання, займатися спортом і розвитком… А ти не встигаєш! Але це життя і концептуально мені в кайф :)

balans-pitanie-vremya

СК: Ми займаємося тим, що доставляємо здорове харчування на цілий день. Але крім того FoodEx економить час. І в цьому велика цінність послуги особисто для мене. Якби у тебе вийшло заощадити годину часу, як би ти його провів?

РТ: Час - наш головний ресурс, який ми сильно недооцінюємо. Бачив інтерв'ю з бізнесменом, у якого в офісі багато пісочних годинників. Він каже, що дивлячись на них, відчуває швидкоплинність часу.

Вільну годину провів би в задоволення: спілкування з родиною, ігри з дітьми, басейн, хороше кіно. В залежності від настрою.

СК: Очевидно, що сім'я - важлива частина твого життя. Які погляди ти прищеплювати своїм дітям?

РТ: Наші діти - це те, що залишиться після нас, як продовження. Хочу, щоб вони виросли просто максимально адекватними людьми з хорошими манерами, що поважають інших людей.

detskie-risunki-ulichnaya-eda

Спостерігаючи за передвиборчим психозом, розумію, що в нашому суспільстві гострий дефіцит терплячості. Звідси знецінення чужої думки, перехід на особистості, прямі образи на стрічці фейсбук. Для мене це не ок і дико дратує!

Нам варто повчитися не засуджувати один одного, а з повагою і прийняттям ставитися до вибору чужої людини. Хто у що одягнений, яка орієнтація, чим займається, ким працює, як виглядає, що їсть ... У майбутньому мої діти зможуть стати ким завгодно, але такі фундаментальні речі, як толерантність, закладаються нами зараз.

СК: В інтерв'ю з Анатолій Анатолійовичем у тебе прозвучала фраза: “Успішний той, хто любить свою роботу і реально кайфує від цього”.

РТ: Так, я глибоко переконаний що працювати потрібно вміти і працювати потрібно любити. Мене дратують люди, які ухиляються від своїх зобов'язань. Упевнений, що успіх прямо залежить від прикладених тобою зусиль.

Формула дуже проста: хочеш бути успішним - працюй, не хочеш - не працюй. Або ти народився в супер-багатій родині, але це зовсім інша історія.

СК: Для роботи потрібні сили, де черпаєш енергію?

РТ: Є три джерела мого натхнення: подорожі, сім'я і кінцевий результат.

Коли ти собі щось намітив, додаєш зусилля, а потім можеш це потримати в руках, побачити, усвідомити… Це дуже драйвить! І це історія не про гроші, а більше про творчий процес.

Ми довго і наполегливо готуємось до наших фестивалів. А потім бац - приходить 10 тис осіб. Ти їх можеш “потримати”, потиснути руку, перекинутися парою слів, щоб зрозуміти настрій. Від цього результату тобі стає кайфово і ти далі готовий творити, вкладати і створювати.

СК: Результати вашої команди дуже помітні. Коли на вихідних проходить “Ulichnaya Eda”, тисячі киян включають івент в свої плани. І будь-який дощ не перешкода)))

svetlana-kotenko-rynok

СК: У твоєму списку були подорожі. Яким форматам поїздок віддаєш перевагу?

РТ: У мене три формати поїздок: відпочинок з дітьми, відпочинок удвох з дружиною, відпочинок один на один. Це основні, і якщо взяти рік, то вони розподілені рівномірно. Раз на місяць або півтора ми кудись літаємо.

Намагаюся максимально використовувати час відпочинку для перезавантаження. Якщо прилітаємо в нове місто з дружиною, ми багато гуляємо, пробуємо місцеву їжу, прислухаємося і придивляємося, щоб відчути місто. А ось так, щоб приїхати спати, плавати, засмагати – такого не було.

Якщо беремо дітей, то проводимо весь час з ними. Це прикольно. Ти концентруєшся конкретно на цих двох людей, найулюбленіших і найдорожчих, віддаєшся їм повністю. Але після цього я обов'язково лечу кудись сам, щоб побути наодинці буквально пару дній.

СК: Як людина, яка глибоко в темі фуд-трендів, які з них будуть популярні у нас?

РТ: Будуть 100% з'являтися нові формати - фудхолли, про які я розповідаю всім вже два роки. Звичні нам фудкорти, тільки без стандартного набору операторів. Упевнений, це майбутній тренд!

По суті фудхолл - це, що ви бачите на наших фестивалях 1-2 дня. Але ці локації будуть працювати цілодобово в різних районах Києва. Тисячі квадратних метрів, на яких зібрані кілька закладів street-food, ресторанів, барів, кондитерських. Коли ти йдеш в ресторан, ти обмежений у виборі, а тут - абсолютно вільний!

СК: Як ти оцінюєш стан нашого ресторанного ринку в цілому?

РТ: Україна років на п'ять відстає від світових тенденцій - це факт. Але ми наздоганяємо (або вони нас), і я переконаний, що вся фуд-індустрія незабаром отримає новий розвиток. Нас чекає дуже гарне майбутнє!

Я давно помітив, що ресторани в Києві мають краще співвідношення ціни / якості по всій Європі. Це моя категорична заява! Спробуйте відшукати хорошу пасту в Італії. По-перше, вона коштує близько 20 євро. А по-друге, ви здивуєтеся, але це буде не найкраща паста)))

Ми всі, учасники цього ринку, розбалували нашого гостя. Ніде в світі я не бачив такої концентрації класного інтер'єру, атмосфери і їжі в одному місці. Як правило, щось менш пріоритетно.

СК: Я з тобою погоджуся. Якщо брати мою сферу - доставка здорового харчування у Відні, наприклад, то там всього 2 активні компанії. Одна з них приносить тільки три прийоми їжі без корисних перекусів + це завжди вегетаріанська їжа. А друга - доставляє відразу на 2 дні…

РТ: А клієнти в Києві очікують, що все буде приготовлено в 6 ранку, і вже в 7:00 ця мега-свіжа їжа повинна “стучатись” додому )))

По фестивалям теж помітно. Раніше достатньо було поставити кілька нових точок. Але людям швидко набридло - довелося додавати контент. І ось ми все додаємо і додаємо...

СК: А в чому секрет? У нас складна політична і економічна ситуація, а ми все одно “рухаємо” ринок?

РТ: Нещодавно обговорювали з партнерами зростання споживчого настрою. Сьогодні українці готові витрачати більшу частину свого доходу, ніж два-три роки тому. Я кажу, на жаль, про 10% платоспроможного населення. Всі прекрасно розуміють, що 90% населення країни перебувають “за межею”...

Не можу сказати, що в економіці ми втекли далеко вперед. Плюс корупція, війна і всі ці косяки… Але європейські ресторатори приїжджають до нас і дивуються. Вони думають, що у нас тут повний треш, а по факту - класно! Багато сімей харчуються поза домом. А похід до ресторану вже не подія, а звучить просто “підемо поїмо”.

СК: Що купують люди на вуличній їжі? Здорова їжа конкурентна?

РТ: Здорове харчування з ухилом в веганство і вегетаріанство зараз в тренді. І це світова тенденція. З'являються нові страви, Суперфуд, люди готові експериментувати.

З іншого боку, любов до шашлику залишиться назавжди! Шашлик, бургери, хот-доги, риба і морепродукти - найбільш популярні на фестивалях. А ще устриці.

Мені здається, завдяки нашим фестивалям, устриці взагалі перейшли в формат звичайної їжі. Раніше устриця вважалася преміальним продуктом. І це легко експлуатувалося рестораторами. Устриці як коштували 1 євро в закупівлю, так і коштують. Але продавали їх чомусь по 5 євро. Ми показали що, устриці можна купувати по 1,5 євро і їсти на фестивалях. І не потрібно чекати особливого приводу.

За великим рахунком, Ulichnaya Eda сьогодні - це вже не про їжу, а про розваги, в першу чергу. Про можливість класно провести вихідні в місті. Про зустрічі з друзями, кальян, музику і релакс.

ulichnaya-eda

СК: Що чекати від вуличної їжі в 2019?

РТ: В цьому році ми запланували 13 фестивалів. З них 2 - “Білі ночі”, 4 - “вулична їжа” в класичному розумінні, а решта - нові формати. буде “Токіо Дрифт” - азіатська культура і все що з нею пов'язано. Купала - українські традиції в сучасному втіленні. Чемпіонат барбекю - в минулому році він був дуже успішним. Карнавал Santa Muerte… Більше емоцій, контенту, музики.

СК: Круто, вже чекаю :)

На завершення, ми віримо в те, що успіх вимірюється здоров'ям. Що для тебе успіх, та чим він вимірюється?

РТ: Успішний успіх )))

Мені 34 і здоров'я дійсно виходить на перший план. Хочу більше ходити в зал, більше відпочивати і правильно харчуватися. Я люблю street-food. Але розумію, що до 30-ти ти міг 5/2 – 5 днів в тебе вулична їжа, 2 – здорова. Тепер має бути навпаки - більше днів здорового харчування і чітміл по вихідним.

Успіх для мене - це реалізовані проекти, щаслива родина, життя в достатку. Це мій внутрішній стан, що все зашибісь.




28.03.2019

Поділитись з друзями:

Вас може зацікавити

Детальніше
Детальніше
Детальніше
Кошик

Рекомендуємо додати мінеральну воду до раціону FoodEx і ми доставимо її разом із замовленням.
ВСЬОГО: 0